Lazer Epilasyon Nedir? Hangi Amaçla kullanılır?

Lazer Nedir?

Lazer, “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” isminin kısa yazılışıdır ve ışığın uyarılmış ışıma ile yükseltilmesi anlamına gelir. Lazer, normal ışık gibi tüm renklerin karışımından oluşan beyaz bir ışık değil, hangi dalga boyunda oluşmuşsa o dalga boyuna uygun, tek renkli, düz, yoğun, tek fazlı monokromik ışıktır. Renkli olduğu gibi renksiz de olabilir. Görünürlük dalga boyu ile ilgilidir. Dermatolojide kullanılan lazerler son dedece güvenlidir. Dalga boyu ve gücüne göre farklı tedavi amacıyla kullanılan çok sayıda lazer tipi vardır. 

 

Lazer Epilasyon Nedir?

Lazer epilasyon, istenmeyen tüy ve kıllardan lazer ışınları kullanılarak kalıcı bir şekilde yok edilmesi işlemidir. Cilde zarar vermeden uygulanan noninvaziv bir işlem olan lazer epilasyon, vücudun herhangi bir yerine yapılabilir. Kadın ve erkeklerin tercih ettiği bu uygulama genellikle yüz, koltuk altları, bikini bölgesi ve bacaklara uygulanır. Lazer epilasyonun amacı kıl kökünün kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılmasıdır.

 

Lazer Epilasyon İşlemi Güvenli mi?

Lazer epilasyon, kıl köklerine etki ettiğinden cilde ya da vücuda zarar vermez. Bu yüzden vücudun tüm bölgesine güvenle uygulanabilir. Bunu yanında lazerle yapılan tedaviler teknolojik gelişmelerle paralel, detaylı ve hassas işlemlerdir. Epilasyon lazerlerinde kişilerin kıl köklerine yüksek enerjili, aynı dalga boyunda kontrollü lazer ışını gönderilmekte ve kıl kökünde belli bir süre zarar vererek bir daha kıl çıkması engellenir.

Özellikle kadınların sağlık açısından herhangi bir sorunu yoksa kendilerini iyi hissetmeleri için yaptırdıkları bir işlemdir. Genital bölgede ve koltuk altlarında başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Öte yandan, lazer epilasyon öncesinde kişinin dermatolog tarafından görülüp değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak epilasyon işlemine geçilmeden önce aşırı tüylenme varsa nedeni kesinlikle araştırılmalıdır.

 

Lazer Epilasyon Amacıyla Hangi Cihazlar Kullanılıyor?

Günümüzde en sık ve yaygın olarak kullanılan lazer epilasyon cihazları arasında Alexandrite lazer, ND-yag lazer ve diyot lazer yer alır. Lazer epilasyonda kullanılan cihazlar şöyle sıralanabilir:

 

Alexandrite lazerler

Dünyada en çok ve ilk kez kullanılan en önemli lazerlerden birisidir. Ciltteki melanin denilen kıla renk veren hücreleri (melanositler) algıladıktan sonra kıl köklerini yok ederek çalışır. Lazer, ciltteki melaninleri algılayarak kontrollü ısı hasarı vererek işlem yapar. Alexandrite lazer, beyaz tenli, koyu renkli ve kalın tüyleri olan kişilerde daha etkili olur. Koyu ve kalın tüylenmelerde lazer işleminin sonunda % 100’e yakın başarı elde edilir.

Bu lazerin en büyük ayrıcalığı, doğru kıl rengi ve cilt tipine uygulandığında çok kısa sürede kalıcı olarak istenmeyen kıl ve tüyler yok olur. Alexandrite lazer, uzman tarafından uygulanarak, dikkatli kullanıldığında işlem sırasında çok fazla ağrıya neden olmaz. Son dönemde soğutucu gücü yüksek olan bu lazerler sayesinde, ağrı minimum düzeyde hissedilir.

 

ND-Yag lazerler

Epilasyonun yanı sıra damar ve leke tedavisinde kullanılan ND-Yag lazer, renkli tüylerin köklerini yakarak, konforlu bir epilasyon imkanı sağlar. Neodyum doned yitriyum aluminyum garnet isimli kristalin kısaltması olan ND-Yag lazer; vücudun tüm bölgelerindeki damar ve leke tedavisinde uygulanır. Genital bölge, koltuk altı ve sırt bölgesinde güvenle kullanılabilir.

Ayrıca bu lazer sistemi sayesinde epidermik pigmente lezyonları yani yüzeyel cilt lekeleri, fotoyaşlanma ile derin ve yüzeyel vasküler lezyonlar yani damarsal istenmeyen oluşumlar (kılcal damarlar) tedavi edilebilir. Herkese uygulanabilen bu lazerle, epidermal pigment olarak bilinen yüzeley lekeleri açma konusunda son derece başarılı sonuçlar elde edilir.

 

Diyot lazerler

Diyot lazerler, Alexandrite lazere göre kıla rengini veren melanin emilimi daha azdır. Diyot teknolojisi, lazerler arasında en eski olanıdır. İnce kıllarda etkinliği az, derin ve kalın kıllarda ise etkili olur. Yani diyotun kullandığı ışının dalga boyu, Alexandrite lazerlere göre daha derine ulaşır.  Ancak bu derin atışlar ağrılı olabilir. Ayrıca diyot lazerler damar lezyonlarında kullanılmaktadır. Yüz bölgesi ve kollar için kullanılabilecek en ideal lazer türüdür. Aslında lazer aletleri kombine kullanılmalıdır. Çünkü kıllar bir lazerle inceltildikten sonra başka bir lazerle işleme devam edilerek kıl kökü kalıcı olarak yok edilmeye çalışılmalıdır.

Ayrıca Alexandrite, diyot, ND-Yag lazer dalga boylarının birleşmesiyle tasarlanan buz lazerlerde kullanılmaktadır.

 

Lazer Epilasyon Kimlere Yapılmalı?

Lazer epilasyon uygulanacak kişinin cilt yapısına, rengine, hassasiyetine bakılması oldukça önemlidir. Bunun için uzman doktordan yardım almak gerekir. Böylelikle uygulanacak bölge ve işlem yapılacak cihaz iyi ve bilinçli bir şekilde belirlenir. 12 yaş sonrasında herkese güvenli bir şekilde lazer epilasyon işlemi uygulanabilmektedir. Kimi zaman olağandışı durumlarda da (kız çocuklarında 9 yaşından önce dudak üstendeki aşırı kıllanma gibi) yaş sınırı daha da aşağıya çekilebilmektedir.

Özellikle yüze uygulanan tüm lazer işlemlerinde maksimum fayda elde edebilmek için biraz daha dikkatli ve yakın takip ederek işlemin yapılması gerekir. Belli bir sürenin sonunda lazer epilasyon işlemi, kalın olan kılların incelmesine, koyu renkli kılların ise renginin açılmasını sağlanır.

Ayrıca Alexandrite lazerin etki etmediği noktada diğer lazerlerin (ND yag ya da diyot) denenmesi önerilir. Bu lazerin ezbere ve rastgele yapılmaması gerekir. Her tür kıla ya da kişiye uygun lazerin yapılması esas olmalıdır. Uygun bölgeye uygun lazer yapılmaz ise ‘ribaunt’ olarak ifade edilen kılların aşırı artmasıyla karşılaşılabilir.

 

Lazer Epilasyon Kimlere Yapılmamalı?

Lazer epilasyon, epilepsi gibi ışığa duyarlı hastalığa sahip olanlar, kanser hastalarına, HIV pozitif olanlara, uygulanacak bölgede enfeksiyon olan ya da risk taşıyanlara uygulanmaması gerekir.  Bunun yanında sedef ve vitiligo gibi cilt hastalığına sahip olan kişilerinde lazer epilasyon yaptırmamaları önerilir.

 

Lazer Epilasyon Hangi Bölgelere Uygulanır?

Lazer işlemi sırasında gözleri lazer ışığından koruyan özel gözlükler kullanılması şartıyla vücuttaki tüm kıl ve tüylere güvenli bir şekilde uygulanabilir. Özellikle yüz bölgesindeki tüm alanlara güvenle uygulanır. Sadece göz çukuru içine ve kulak deliği içine yapılmamalıdır. Lazer epilasyonun uygulanabileceği bölgeler şöyle sıralanır:

 

Genital bölge ve koltuk altı epilasyonu

Genital bölge ve koltuk altına güvenle uygulanabilir. Eğer koltuk altına işlem yapılacaksa deodorant ve anti ter ürünleri iyi durulanmadığı takdirde lazer ışığının kıl köküne geçmesi engellenir. Lazer işleminden 4-5 gün önce bu ürünlerin kullanımı bırakılmalı ve her gün sabunlu su ile koltuk altı yıkanmalıdır.

Lazerin etkinliği; kılın rengi ve kalınlığı ile cildin renk ve kalınlığına bağlıdır. Koltuk altı ve bikini bölgesi lazer epilasyon işlemine en hızlı yanıt veren alanlardır. 2-4 seans gibi kısa bir sürede bile sonuç alınabilmektedir. Kıl ve cilt tipine göre uygun lazer epilasyon işlemi yapılırsa kısa sürede sonuç alınabilmektedir. Bu sonuç vücuttaki çeşitli bölgelere göre de değişmektedir. En hızlı sonuç elde edilen bölgeler koltuk altı ve bikini bölgesidir.

 

Sakal üstü, boyun sırt ve göğüs epilasyonu

Günümüzde istenmeyen kıllardan kurtulmak için erkeklerde sakal üstü, boyun ve sırt bölgesine lazer epilasyon yaptırılabilir. Ayrıca kıl dönmesi sonucunda ameliyat olanlarda tekrarlamanın yeniden yaşanmaması için kuyruk sokumu bölgesindeki kıllara güvenle uygulanmaktadır. Erkekler günümüzde el, sırt, sakal üstü ile omuz ve göğüs bölgelerindeki aşırı kıllanmayı seyreltmek ya da yok etmek amacıyla lazer epilasyonu tercih etmektedir

 

Yüz, kol ve bacak epilasyonu

Yüz, kol ve bacak bölgesinde ise sonuç elde etmek biraz uzun sürmektedir. Yüz ve kol güneşe de maruz kaldığı için cilt rengi koyulaşmaktadır. Bu bölgelerdeki kılların ve cildin rengi epilasyonun etkisini ve süresini etkiler. İyi bir merkezde birden çok lazer tepi kesinlikle olmalıdır. Çünkü Alexandrite ile başladığınız bir bölgedeki işlemi daha sonraki seansta diyot ve ND-Yag ile devam etmek gerekebilir. Son yıllarda 3 lazerin aynı anda uygulandığı cihazlar çıksa da, etkili sonuçlar elde edilememektedir.

 

Lazer epilasyon zararlı mı?

Kadın ya da erkeklerin tercih ettiği bir uygulama olan lazer epilasyon doğru cihazla uygulandığında zararlı değildir.

 

Lazer epilasyon işlemi ne kadar sürer?

Lazer epilasyon işlemlerinde süre kullanılan cihaza ve bölgeye göre değişmektedir. Bu alandaki teknolojinin hızlı ilerlemesiyle yeniden tasarlanan cihazlar sayesinde ortalama dudak üstü 1 dakikada, her iki koltuk altı 2-3 dakikada yapılabilmektedir. Tüm bacaktaki tüyler için ise ortalama 40-45 dakikalık işlem süresi gerekmektedir. 

 

Lazer epilasyon hangi renk tüylerde etkilidir?

Lazer epilasyonda kullanılan ışının dalga boyu, koyu renk tüyler tarafından emildiği için sarı ve beyaz tüyleri kalıcı olarak yok edebilecek bir lazer yoktur. Bu nedenle lazer epilasyon işleminde sadece koyu renk tüylerden kurtulmak mümkündür.

 

Lazer epilasyonda kıl kalınlığı önemli midir?

Lazer epilasyon işleminde kıl kalınlığı son derece önemlidir. Kalın kıllar, lazer atımında ışığı tamamen emerken, ince kılların emilimi daha azdır. Lazer epilasyon işleminde en başarılı kombinasyon kalın siyah kıl ve beyaz renkli deridir. Bunun için açık tenli, beyaz ve sarı tüylü kişilerde başarı oranı yüksektir.  

 

Lazer epilasyonun seans aralıkları nasıl olmalı?

Lazer epilasyon işleminde seans aralıkları kişinin kıl ve cilt yapısı ile uygulanacak bölgeye göre belirlenmelidir. Ortalama 5-6 seans sonunda tüy ve kıllardan kalıcı olarak kurtulmak mümkündür. Yüz için seans aralığı ortalama 4-5 hafta, vücut için 8-10 hafta olmalıdır. Zamanla seans aralıklarının arası uzun tutulmalıdır.

 

Lazer epilasyonlar yaz aylarında yapılabilir mi?

Yaz aylarında cilt, güneşle direkt temas edecekse lazer epilasyon yapılması önerilmez. Ancak güneşin zararlı ışınlarından koruyan yüksek faktörlü güneş kremleri kullanarak Nd-Yag türü lazerlerle işlem yapılabilmektedir. 

 

Lazer epilasyonun yan etkisi var mı?

Son jenerasyon lazerlerin gücü öncekilere göre daha iyi ve yan etkileri daha düşüktür. Bu lazerlerdeki mod değişiklikleri ve siyah-kalın kıl yerine daha açık kıllara etki edebilen algılama düzeyleri geliştirilmiştir. Yine de geliştirilen bu modları etkin kullanabilmek için lazeri ve cildi iyi tanıyan uzmanların bu işlemi yapması gerekir.

Özellikle bu işlemlerin uzman dermatoloğu olan kliniklerde yapılması gerekmektedir. Lazer ışının insan vücudunda bir takım yan etkileri olabilmektedir. Örneğin, kişi o gün ağrı kesiciler ve özel ilaçlar aldığında ya da kronik hastalıkları varsa lazerin etkisi daha yoğun olabilmektedir. Yani normalde yan etki ortaya çıkmayacakken, ışığa duyarlı ilaçlar nedeniyle kişide yanık, aşırı kızarıklık, ciltte soyulma ve iz kalma gibi durumlarla karşılaşılmaktadır.

Bu açıdan lazer işlemleri öncesinde kişilerden doğru bilgi alınmalıdır. Bazen tüm olasılıklar göz önünde bulundurulsa da bazı ciltlerin hassas olması ve lazer ışınının temkinli kullanılmaması nedeniyle işlem sonrasında ciltte birkaç gün süren kızarıklıklar olabilir. Bu kızarıklıklar yaşam konforunu bozmadan kısa sürede geçmektedir. Her zaman olmasa da, lazerle yapılan işlemlerde bazı sorunlar yaşanabilir. Bunun için olası sorunlara çözüm bulabilecek eğitimli insanların bulunduğu klinikler tercih edilmelidir.

Ayrıca lazer işlemi sırasında uygulanan hava soğutma sistemleri sayesinde, lazer ve diğer dermatolojik tedaviler sırasında ağrı ve termal hasar en aza inmektedir. Bu sistemler lazerlerle entegre çalışabildiği gibi lokal tedavi bölgelerine de uygulanabilmektedir.  Lazerle yapılan işlemlerde oluşan acı ve yanma hissini azaltmak için filtrelenmiş normal oda havası işlem yapılan bölgeye verilmektedir. Soğuk duygusu sayesinde, yanma ve batma duygusu bastırılarak konfor sağlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir