Lazer epilasyon uygulaması yaptırmak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de en iyi lazer epilasyon makinesi türünün hangisi olduğudur. Bu sorunun cevabı herkes için aynı değildir. Çünkü; lazer epilasyon uygulamalarının kişiye özel olarak hazırlanması ve kullanılacak yöntemin de yine kişiye özel olarak seçilmesi gerekir. Bu uygulama, kişinin cilt ve kıl yapısına uygun yöntemin seçilmesi esasına dayanır.
Konuyu örneklerle açıklamak gerekirse, uygulamayı yaptırmak isteyen kişinin cilt rengi açık; kıl rengi koyu ise Alexandrite lazer epilasyon cihazı uygun olacaktır. Çünkü Alexandrite lazer sistemleri açık renkteki ciltlerde bulunan koyu renkli kıllarda aktif olacak dalga boyuna sahiptir. Lazer epilasyon yaptıracak kişinin ten rengi daha koyu ise Nd Yag veya Diode lazer sistemleri tercih edilebilir.
Tek bir lazer epilasyon yöntemi uygulanabileceği gibi kılların kalınlık durumuna göre bir lazer aleti ile başlayıp daha sonra başka bir cihazla da devam edilebilir. Bu yüzden en iyi lazer epilasyon için, kişiye en uygun lazer sisteminin seçilmesidir, diyebiliriz.
Vücudumuzda kıllar ve tüyler, yaşam sürelerini belirleyen 3 farklı evrede bulunmaktadırlar. Bu evreler Anajen (oluşum), Katajen (gelişim) ve Telojen (uyku) evreleridir. Kıllar, bulundukları bölgelere göre değişik sürelerde bu evreleri tamamlarlar ama evreler bütün kıllarda aynıdır.
Lazer epilasyon uygulaması, vücudumuzda yer alan kılların anajen evresinde bulunan kıl ve tüyler üzerinde etkili olabilen bir uygulamadır. Bu nedenle lazer epilasyon uygulamaları tek seansta tamamlanmamaktadır. Uygulama bölgesinde bulunan kılların tamamına anajen evrede uygulama yapılması gerekmektedir. Ortalama olarak 6 ile 8 seans arasında gerçekleştirilen bu işlem, uygulanan bölgeye göre 12 seansa kadar çıkabilmektedir.
Lazer epilasyon sistemleri, çalışma mantığını şöyle ifade edebiliriz; teniniz beyaz renge yakın ise yüksek enerji kullanarak tedavi yaptırabilirsiniz, böylece sonuç etkinliğiniz daha yüksek olabilir. Tüyleriniz siyah ise tedavi sonuçlarınızın başarı oranı yüksek olabilir diyebiliriz.
Lazer epilasyon tedavisinin amacı cildinize ve etrafındaki dokulara zarar vermeden, vücudunuzu istenmeyen tüylerden temizlenebilmektir.
Lazer epilasyon uygulamaları vücutta istenmeyen kılların bulunduğu birçok alana yapılabilmektedir. Günümüzde en çok lazer epilasyon yapılan bölgeler ise şunlardır;
“Bacak Lazer Epilasyon”
Bacak bölgesinde çıkan kıllar özellikle kadınları rahatsız edebilmektedir. Genellikle aileden gelen genetik mirasa bağlı olarak bacak bölgesinde oluşan kıllarda lazer epilasyon yöntemleriyle başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Hem alt bacak bölgesi hem de üst bacak bölgesi lazer epilasyonu kadınlar tarafından en çok tercih edilen bölgelerdendir. Bacak bölgesindeki istenmeyen tüyler ortalama 6 ile 8 seans arasında giderilebilmektedir.
“Koltuk Altı Lazer Epilasyon”
Koltuk altı bölgesinde çıkan tüyler hem estetik hem de hijyen açısından en sık alınan bölgelerdendir. Bu bölgeye uygulanan lazer epilasyon uygulamalarından da oldukça iyi sonuçlar alınabilmektedir. Koltuk altı lazer epilasyon yaptırmak isteyenlerin çekindiği bir konu da lazer epilasyonun terlemeyi sağlayan lenf bezlerine herhangi bir zararının olup olmadığıdır. Lazer epilasyonun lenf bezlerine bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
“Genital Bölge Lazer Epilasyonu”
Genital bölgedeki tüylerin ağda veya tıraş yöntemiyle alınması zor ve uğraştırıcı olabilmektedir. Bu bölgedeki kıllar lazer epilasyon ile kolay bir şekilde giderilebilmektedir. Ortalama 6 seansta giderilebilen genital bölgedeki istenmeyen tüyler lazer epilasyonun etkili olabildiği bölgelerdir. Lazer ışınları sadece cildin üst tabakasına etki edecek şekilde tasarlandığı için bu bölgeye yapılan lazer uygulamalarının yumurtalıklara zarar verdiği düşüncesi de tamamen şehir efsanesidir.
“Yüz Lazer Epilasyonu”
İstenmeyen tüy problemi bazı kişilerin yüz bölgesinde de oluşabilmektedir. Bu bölgedeki tüyler de lazer epilasyon yöntemiyle giderilebilir. Bu bölgede oluşan tüylenmenin sebebi genellikle hormonal durumdur. Bu yüzden önce tüylenmenin sebepleri bulunup tedavi edilmelidir. Aksi taktirde tüylenme tekrar başlayabilmektedir. Yüz bölgesinin hassasiyeti sebebiyle bu bölgeye yapılan lazer epilasyon uygulamalarında ekstra dikkat gereklidir.
“Sırt Lazer Epilasyonu”
Sırt bölgesinde oluşabilen tüylenme özellikle erkekleri rahatsız eden bir durumdur. Bu bölgede bulunan kıllar genellikle kalın yapılı ve derinde bulunan kıllardır. Bu yüzden sırt bölgesinde cilt rengine göre Diode lazer tercih edilebilir.
“Göğüs Lazer Epilasyonu”
Göğüs bölgesinde çıkan tüyler de genellikle erkeklerin şikâyet ettiği tüylerdir. Bu bölgedeki tüyler giderilebildiği gibi bir miktar zayıflatma da sağlanabilir. Diode veya Alexandrite lazer bu bölgede etkili olabilen lazer sistemleridir.
“Kol Bölgesi Lazer Epilasyonu”
Kol bölgesinde çıkan tüyler hem kadınları hem de erkekleri rahatsız edebilmektedir. Bu bölgedeki tüyler genellikle ince yapıdadır. Bu yüzden Diode lazer kol ve omuz bölgesi için iyi bir seçim olabilmektedir.
Peki en iyi lazer epilasyon cihazı hangisidir? Neden sadece bir lazer epilasyon sistemi olmadığı ve birbirinden farklı sistemlerin olduğu merak edilen sorulardan birisidir. Lazer epilasyon sistemlerinin birbirinden farklı sistemler olmasının ana sebebi, bizlerin birbirinden farklı cilt tiplerine, birbirinden farklı kıl renklerine ve kalınlıklarına sahip olmamızdır.
Mesela Nd yag Lazer sistemleri sadece epilasyon uygulamalarında kullanılmamakta, aynı zamanda da birçok deri rahatsızlığının tedavilerinde de tercih edilmektedir. Nd yag lazer sistemleri hız, etkinlik ve uygulama kolaylığı sağlaması gibi artıları nedeni ile hastanelerin, polikliniklerin ve doktor muayenehanelerinin tercih ettiği bir lazer epilasyon teknolojisidir.